Svenska Suzukiförbundet
Svenska Suzukiförbundet
Svenska Suzukiförbundet
Ni befinner er på: Suzukimetoden™ ▷ Våra instrument ▷ Trumpet, uppdaterad 13-10-2022.    

 

Nästa kurs i brass:

Information om kursen/Information about the course:
Ann-Marie Sundberg,
amsundberg48 -at- gmail -dot- com
Examen: 22- 23 april 2023

Kursen ges på engelska.
Detaljerad information >>.
Intresserad? Vänligen anmäl er, länken finns nedan innan 1 juli 2022.
Anmälan >>
Vänligen skicka anmälan innan 1 juli 2022.

suzukimetoden för trumpet

Den 15 oktober 2011 blev trumpet ett officiellt Suzuki™ instrument"äntligen får vi vara med i den stora Suzukifamiljen".

Det är visst möjligt att spela trumpet när man är liten. Det går hur bra som helst att spela trumpet när man är "tandlös" och man behöver inte alls vara stor och stark och ha stora lungor som vi har hört i så många år. Många barn uttalar dessutom tidigt sin önskan att spela trumpet så därför känns det fantastiskt roligt att nu kunna erbjuda dem den möjligheten.

Precis som på andra instrument lär man sig genom att färdas långsamt fram och ta ett steg i taget. Med lekar och pedagogiska knep utvecklar man en spelteknik som med en anpassad repertoar tidigt erbjuder gemenskap, glädje och stora musikupplevelser.

Instrumentet är inte anpassade till små barn på samma sätt som fiol och cello men en viss differentiering finns. Vanligtvis börjar man med en pockettrumpet. Vid ca sju års ålder passar en kornett bra och vid ca nio års ålder kan man lätt hantera en "riktig" trumpet. suzukimetoden för trumpet

Parallellet med instrumentet använder vi ett barnvänligt träningsredskap: "Shortcut" och "Breathbuilder". "Shortcut", populärt kallad "tratt", som erbjuder den mängdträning man behöver för att utvecklas. Med "tratten" kan man också spela melodier och förbereda den kommande repertoaren. Breathbuilder är den med pingisboll i. Vi kallar den "bollburk".

Trumpeten är ett instrument som passar in i de flesta sammanhang, från solo till stor orkester i många genrer. Repertoaren i Suzukiboken för trumpet följer traditionell Suzukiundervisning i den utsträckning det är möjligt med bl a Blinkavariationer och Suzukis Allegro.

( För större bild: klicka på bilder ovan och länk i texten.)
Alla bilder ovan: Ann-Marie Sundberg

 


 

suzukimetoden för brass The Brass Teacher who Helped a Whole New Family of Instruments Go Suzuki™ (by Haukur F Hannesson)
internationalsuzuki.org — ISA-Journal-18-2.pdf sid 4: A Whole new Family of Instruments go Suzuki™

 

suzukimetoden, brass

För min egen undervisning har jag gjort ett nybörjarmaterial, som är en bilderbok för barn hur man lär sig spelartrumpet. Den heter "åtar och lekar för trumpet" och kan ses som ett "pre twinkle"-material, för den som vill.

suzukimetoden för brass So there it is — SUZUKI™ Trumpet School, Volume 1. After 10 years, the trumpet has finally become a "real" Suzuki™ instrument (by Ann-Marie Sundberg)
European Suzuki Association (ESA) — Teachers Newsletter Vol 41 2021 (sid 28).
Samma artikel på svenska finns i SuzukiNytt 4-2021, sid 10-12: Suzuki™ för bleckblås fungerar utmärkt

ESA TT/Exam/Appointments Manuals        suzukimetoden, violin       
Sök på swesuzuki.org

 

© Innehållet (texten): Svenska Suzukiförbundet 2021.
© Bilder: angivet under resp. bild, annars okänd.
© Grafik inte specifikt Suzukiförbundet & layout och bakomliggande koden: Nuncius.

 

Suzukimetoden för trumpet    Suzukimetoden för piano    Suzukimetoden för violin    Suzukimetoden för viola    Suzukimetoden för kontrabas, kontrabaslärare, kontrabasundervisning    Suzukimetoden för cello    Suzukimetoden för gitarr    Suzukimetoden för orgel    Suzukimetoden för flöjt    Suzukimetoden SECE